Kryddorna du kan odla själv

Tänk att en liten krydda kan få en hel maträtt att gå från god till fantastisk. Genom att våga mer i matlagning öppnas nya smaker, och mycket god och ny smak får man genom att odla själv. Många kryddor kan man även odla inne. 

2183111-oregano (1)Visst, det är otroligt härligt att ha ett stort trädgårdsland man kan odla allt möjlig i, och vi har tidigare skrivit om den mysfaktor man kan skapa, detta egentligen oavsett årstid, om man har en trädgård. Har man en prunkande trädgård är steget lätt och litet till att man även odlar grönsaker och kryddor. Men, man behöver faktiskt inte ha ett stort trädgårdsland för att kunna få färska kryddor i sin mat. Enligt icakuriren.se finns det 10 stycken bra kryddor att odla fram i köket eller på passande fönsterbräde och några av dessa är basilika, timjan, mynta, rosmarin, oregano, gräslök och citronmeliss. Av dessa kryddor går det sedan att göra härliga blandningar för att få smaskiga örtsalter.

Så gör du ditt örtsalt

Att göra örtsalt är gott och smakar så mycket bättre än om man skulle köpa ett färdigt i butiken. Börja med att välja ut några goda kryddor, kanske fem till sex stycken. Klipp av topparna så de blir ungefär 3 deciliter och blanda ner en deciliter havssalt. Ta sedan antingen en stavmixter eller mixerstav för att blanda till en grönaktig saltröra. Denna röra ska sedan strös ut på ett fat och torka och röras om en gång om dagen i en veckan för att sedan bli omsluten av en vacker burk.

Det går en trend just nu av det gröna vilket är otroligt fint. Detta då man får en helt annan förståelse för mat och det vi äter genom att odla själv. Det finn säven många bra böcker som ger bra tips för att man ska komma igång med sin odling.